2020’de Alkollü Araç Kullanma Cezası ve Ehliyeti Geri Almak

UKRAINE-TRANSPORT-POLICE-ALCOHOL

Motosiklette alkol kullanmak diğer araçlara göre 10 kat daha risklidir. Motosiklette denge sizsiniz, o yüzden riskiniz kat kat artmaktadır.

Alkollü kullanmanın cezası 2020 yılında değişti.

Ceza miktarı %25 indirim Ceza puanı
1. Defada  1228 TL 921 TL 20 ceza puanı
2. Defada  1539 TL 1154,25 TL
3 ve 3’ten fazlasında

2473 TL.

1854,75 TL

Alkollü Araç Kullananların Promil Sınırları ve Çok Önemli Hususlar

  • Hususi araç sürücüleri için 0.5 promil, ticari araçlar için 0.2 promil sınır vardır.
  • Geriye doğru beş yıl içinde;1.defasında 6 ay, ikinci defasında 2 yıl, 3 ve fazlasında 5’er yıl ehliyet belgesine el konulur.
  • Ehliyet 2 yıl süreyle elinden alınan sürücüler, sürücü davranışları geliştirme eğitimine katılmak zorundadır.
  • Ehliyet 5 yıl süreyle elinden alınanlar psikolojik durumlarının anlaşılabilmesi için psiko-teknik testine tabi tutulurlar.
  • Aynı zamanda 1 promil üstünde alkol kullananlar hakkında mahkemece dava açılır. Yasal sınır üzerinde alkol kullanarak kazaya karışanlar TCK 179 maddeye göre yargılanır.

Kaç Adet veya Litre Alkol Kaç Promil?

Bu konuda net bir cevap vermek çok zor. Promili belirleyen çok fazla unsur yer alıyor. Kişinin yaşı, boyu, cinsiyeti, kilosu, alkolü içmeye hangi saat başladığı, hangi saat bitirdiği, alkol ölçümü yapılırken arada geçen süre, bünyesi vs. vs Ama ortalama 2 adet bira içtiğiniz saatin yakınlığına göre rahatlıkla 0.50 promili geçebilir. Ayrıca promil ölçümü kandaki alkol yoğunluğuna değil, alkol miktarını üfleme yoluyla ölçen cihazlarla (alkolmetre) ile yapılır. Ölçümler sonrasında alkolmetre değerlerinde sapmalar meydana gelebilir. Bu tolerans veya hata payını da hesaba katınız. Aslına göre promil değerleri daha yüksek çıkabilir. Ayrıca belirtmekte fayda var “aday sürücüler” için promil sınırı 20 olarak belirlenmiştir. Aday sürücü yönetmeliklere göre ehliyetini alıp, 2 yılını doldurmamış kişilere denilmektedir.

Alkolden El Konulan Ehliyeti Geri Almak

– Ehliyetinize konulan alıkonma süresi mutlaka dolmak zorundadır.

– Süre sonunda sürücü olmasında sakınca bulunmadığına dair belge isteniyorsa resmi sağlık kurumlarından alınmalıdır. (uyuşturucu kullanımı sebebiyle ehliyete el konulmasında olduğu gibi)

– Psiko-teknik değerlendirme gerekiyorsa yapılacaktır.

– Karayolları Trafik Kanununa istinaden idari para cezalarının tamamının tahsil edilmiş olması gerekmektedir. Trafik idari para cezalarının tamamının tahsil edildiğini gösteren “trafik cezası borcu yoktur” belgesi ile başvurmanız gerekir.

– Sürücü belgenizi sizin dışınızda birisi alacaksa o kişiye mutlaka noter tarafından “sürücü belgemi almaya yetkilidir” yazan vekalet verilmesi gerekmektedir.

– Sürücü belgenizi alırken beklemeniz gerekmez. Tutanak karşılığında ehliyetinizi hemen alabiliyorsunuz.

Sürücü belgesi nereden geri alınır?

Sürücü belgesine el konan sürücüler, el koyan trafik birimine veya en yakın trafik denetleme şube müdürlüğüne, alıkoyma süresinin bitiminde dilekçe ile başvurarak sürücü belgelerini geri alabilirler. Ekstra herhangi bir ücret gerekmez. Cezayı ödediğinize dair belge ve borcu yoktur belgesi yeterlidir.

Sürücü belgesi geri alma tutanağında belirtilen “sürücü belgesini teslim almak istediği kuruluş” kısmında belgenizi nereden geri alabileceğiniz belirtilmiştir.

Ehliyete el koymaya itiraz

Cezanız ödendiğinde ya da süresi dolduğunda ehliyetinizi alırsınız. Ehliyete el konulması ve zaman aşımı çok sık karşılaşılan bir durum. Ehliyetinize el konulduğunda, haklı olduğunuzu düşünüyorsanız, hemen itiraz etme hakkınızı kullanın. Aksi halde sürücü belgesi davaları zaman aşımına uğrayabiliyor.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık