Yavaş sürüş ilk teknik olarak cebimizde dursun, bu bir hayat kurtarıcıdır. Ya arkadan gelenler sizi zorluyorsa, işte asıl mesele bu. Kimseye aldırış etmeden yolunuzda gitmeye devam etmeniz gerekir. Çünkü hiç bir şey sizin hayatınızdan daha değerli değildir.
Alınması gereken önlemleri sıralayalım.
1. Aşırı keskin dönüşlere gelirken yavaşlamanız gerekiyor, yavaşlayamıyorsanız dönüşe başlarken o yöndeki ayağınızı yere dokundurmaya hazır olun. Yere koyun demiyoruz sadece hazır tutun, ani bir sendelemede o ayak sizin denge noktanız olacaktır. Dengeniz bozulduktan sonra ayağınızı koyarsanız dönüş bitene kadar ayağınızı yerden kesmeyin.
2. Dönüşlere her geldiğimizde hızımızı ayarlamak için bir dönüş derecelendirmesi yapıp kıyaslamamız gerekiyor. Çünkü bu dönüş aritmatiği sonraki dönüşlerde bize referans olacaktır.
3. Dönüşlerde karşınıza çıkabilecek araba veya herhangi bir engel için ani durumlarda kullanılan kontra tekniğini kullanabilirsiniz.
4. Çok keskin bir dönüşe geldiğinizi sonradan farkettiyseniz, karşı yola anlık bakarak o yolu kullanarak düşmeyi engelleyebilirsiniz.
5. Dönüşte karşı yolu kullanmak gereksinimi duyarsanız ve dönüşünüzü tamamlayamıyorsanız, önünüzde kısmen düz bir yol, çim veya toprak parçası varsa girmekten çekinmeyin. Ama unutmayın her düz görünen toprak veya çimlik alan belirli bir tümsek ve engebe içerebilir.
6. Hiç girmediğiniz bir yol için temkinli olması için gidebileceğiniz Hız’ın 10-20km altında gitmeye çalışın.
7. Çok fazla viraj döndükten sonra gözünüzde kararma veya kafanızda dönme hissederseniz bir süre durmayı ihmal etmeyin. Aşırı sıcakta kask ve giysilerin verdiği artı sıcaklık ani baş dönmelerine neden olabilir.
8. Viraj kontrolü deneyim gerektirir, araba gibi değildir. İlk motora başlayanlar için hatta bir kaç yıllık bir motorcu için bile aşırı virajlı yol bir çok tehlike içerir.
9. Her motor virajı aynı şekilde almaz, Scooter, Enduro, Cummuter, Chopper, ATV ve Spor motorların yol dengesi ve ağırlık merkezleri birbirinden farklıdır.
10. Virajlarda güneş karşınızdan geliyorsa görme kaybına karşı, güneş vizörü iyi olacaktır. Eğer yoksa kaskınızı hafif aşağıya eğerek güneşi kısmen engellemiş olursunuz.